Telegraf - elektronický časopis Fakulty informatiky a managementu UHK

Telegraf

čtrnáctideník ze života Fakulty informatiky a managementu
číslo 13/2007, vyšlo 01.12.2007

Den zdraví pro Královéhradecko

Pro všechny příznivce zdravého životního stylu byl 17. listopadu v kongresovém centru Aldis přichystán Den zdraví pro Královéhradecko. Tato úspěšná akce, která se uskutečnila díky fit studiu Fitline a asociaci pohybu a výživy dětí Zdravá budoucnost, pod záštitou města Hradec Králové, vstoupila již do svého 4. ročníku.

Na průběhu se podíleli i studenti Fakulty informatiky a managementu UHK a umožnili tak všem sportovním nadšencům, hlavně dětem, zkusit si splnit testy zdatnosti či vyrazit na Labský pochod.

Příchozí měli možnost si po celý den vybírat z pestrého programu. Pro děti byla připravena soutěž  „Zdravá budoucnost školám“, která prověřila nejen zdatnost, ale i znalosti mladých návštěvníků. Otázky byly např. na téma první pomoc či třídění odpadu. Zájemci, kteří se chtěli vzdělat v oblasti zdravého životního stylu se mohli zúčastnit odborných přednášek a získat tak užitečné informace o správné skladbě jídelníčku sportovců, potravinových doplňcích, prevenci bolestí zad a dalších.

Souběžně s přednáškami a soutěžemi se již ráno rozběhl maraton cvičení, a to na dvou místech – v Malém a Eliščině sálu. Výběr aerobních i posilovacích a protahovacích lekcí byl opravdu velký – Dance aerobic, Kickbox aerobic, Step aerobic, Pilates, Jóga a další se střídaly jako na běžícím pásu, takže kdo chtěl prožít sobotní den aktivně, měl z čeho vybírat. A klobouk dolů – největší nadšenci vydrželi cvičit i několik hodin za sebou.

Kdo právě necvičil, mohl si pauzu zpříjemnit ochutnávkami nejrůznějších kulinářských specialit – samozřejmě vše zdravé a výživově bohaté! Jak se dá vařit, aby jídlo chutnalo a přitom zdraví prospívalo, osobně předvedla vítězka soutěže o nejlepší recept „Vaříme zdravě 2007“. Inspirace do kuchyně přišla také od Daniela Kopála, který přinesl další zajímavé nápady na téma vaření zdravě a chutně.

Dobrou příležitostí pro jedince, kteří chtěli zkonzultovat svůj zdravotní stav s odborníky, bylo měření zdravotních ukazatelů. Zájemců o diagnostiku byla spousta a stanoviště VZP bylo v neustálém obležení. Měřil se krevní tlak, cholesterol, glukóza, triglyceridy a tělesný tuk. Kromě receptů zdravé kuchyně a zážitků ze cvičení si tak každý mohl domů odnést zdravotní vysvědčení i s případným doporučením lékařů.

Na další ročník si sice budeme muset počkat do příštího roku, ale až budete přemýšlet o aktivním programu na jeden z podzimních dnů, nezapomeňte se připojit k ostatním nadšencům a přijít na Den zdraví.

Dagmar Hrušová
katedra rekreologie a cestovního ruchu 
   

 

Článek byl zobrazen 2069x.


 
redakční rada: Ing. Věra Palánová, doc. Ing. Václav Janeček, CSc.
© 2005 Fakulta informatiky a managementu