Již jako malé dítě jsem snil o tom, že se podívám do USA – na všechna ta místa, která jsem do té doby sledoval v televizi v různých filmech a seriálech.

vrtulnik

Bohužel se mi to dlouhé roky nedařilo, s rodiči jsme jezdili na dovolené jinam a samotnému se mi vycestovat zpočátku nechtělo. Změna přišla až s nabídkou od naší univerzity, kde jsem se jednoho večera spíše „z hecu“ přihlásil k výjezdu. K mému údivu mi po nějakém čase přišel výsledek se slovy „přiděleno“. Místo pobytu: Norwich University, Northfield, Vermont, USA.

Upřímně, v tu dobu jsem vlastně ani moc nevěděl, co tento výjezd obnáší nebo kam jsem se to vlastně přihlásil. Na informační schůzku jsem šel s tím, že se teprve rozhodnu. Jak jsem posléze zjistil, zde už bylo potvrzení mé účasti poněkud závazné – ale tím lépe, od té doby jsem prakticky nemohl vycouvat a dnes jsem hrozně rád, že to vše mělo tak rychlý spád.

Pobyt měl trvat 4 měsíce (srpen – prosinec 2015), ale jelikož jsem si mohl víza trochu prodloužit, rozhodl jsem se odletět o necelé 3 týdny dříve a poznat alespoň něco ze západu USA. Tam jsem procestoval čtyři státy – Kalifornii, Arizonu, Utah a Nevadu.  Západ byl skutečně krásný, zejména Kalifornie mě uchvátila. Následoval přesun do New York City, kde jsem si užil ještě pár dnů před nástupem do školy, která sídlí ve Vermontu.

Studium v USA je velmi odlišné, ale není se čeho bát. Jednoduše řečeno by se dalo přirovnat k našemu středoškolskému. Každý den se píše docházka, dělají se domácí úkoly, píšou se malé testíky (i každou hodinu). Možná je to ze začátku nezvyk, ale studium je díky této formě daleko jednodušší a dle mého názoru i efektivnější – nutí studenty pracovat průběžně, a tak nikomu „neujede vlak”. Většina předmětů je vyučována 2–3x týdně, jazyky pro začátečníky jsou dokonce vyučovány každý den (jsou za dvojnásobné množství kreditů). Splnění zkoušek je spíše formalita.

amerika2Není ani sebemenší důvod bát se jazykových bariér. Dost času tedy zbývá i na cestování, kde jsem stihl navštívit se spolužáky spoustu okolních států USA a podívat se také do Kanady. Američtí studenti byli velmi laskaví. Každou chvíli mě zvali k sobě domů (na víkendy), všude mě ochotně vozili autem, nic nebyl pro nikoho problém. Dokonce i celé podzimní prázdniny včetně díkůvzdání jsem mohl strávit v jedné americké rodině. Poznat běžný život rodin a tamní tradice pro mě byla opravdu krásná zkušenost.

Možná největším příjemným překvapením byla úroveň campusu. Ubytování, možnosti volnočasových aktivit, moderní vybavení učeben a místností a hlavně all-inclusive strava, za kterou by se nemusel stydět ani luxusní hotel. Zázemí pro studium bylo tak skvělé, že se mi občas nechtělo od školy vůbec vzdalovat.

Jednoznačně mohu říct, že této zkušenosti nelituji. Pobyt v USA mi dal opravdu hodně, viděl a zažil jsem věci jako nikdy předtím. Je to obrovská zkušenost, která mi přinesla hlavně spousty kontaktů, zlepšila mi výrazně angličtinu a dalo by se říci že i „otevřela oči”. Výhodou jistě bude i záznam o studiu například mezi údaji v mém životopise. Při tom všem jsem v ČR nic nezameškal (osobně jsem studoval obě univerzity najednou), nemusím ani prodlužovat studium. Osobně doufám a věřím, že díky spoustě kontaktů na území USA se tam co nejdříve opět vypravím.

Závěrem mi nezbývá nic jiného, než poděkovat FIM UHK za tuhle úžasnou příležitost. Stálo to opravdu zato.

Daniel Hejduk
absolvent oboru Informační managment