Možná jste si všimli i vy, že se z relaxační zony Fakulty informatiky a managementu UHK od počátku semestru line úžasná vůně. Co je toho důvodem se dozvíte ze slov Mgr. Pavlíny Lakmayerové, provozovatelky bufetu Kafekára a majitele Kafekáry Daniela Suchého.
Jak to vlastně začalo?
Po desetiletí v kamenné kavárně a několika projektech vařit kávu přímo na univerzitě, které neprošly kvůli absenci vhodného prostoru, to byla festivalová Kafekára®, které se to povedlo. K myšlence začít si něco s jídlem nás dovedl bývalý rektor UHK, dnes děkan FIM prof. Josef Hynek. A Kafekára® mňam byla na světě.
Na co se mohou strávníci těšit?
Naším cílem je vařit takové jídlo, které bychom chtěli sami jíst. To znamená zdravé, čerstvé, chutné a hezké na pohled. Každé ráno zaděláváme těsto na bagety, po uhnětení a vykynutí je upečeme a naplníme. Získáváme tak to nejčerstvější bez použití jakýchkoli „éček“ a konzervantů. Dalším krokem je příprava fresh džusů, z ovoce, které je u nás i na prodej. Potom nastupuje vaření polévky. Po výdeji hotových jídel, které nám dovážejí z restaurace Na Hradě, pečeme a chystáme domácí dezerty a dorty. K tomu všemu je během celého dne zachována identická nabídka nápojů jako v Kafekáře® v budově A, vylepšená o servírování do keramiky. Alternativou hitu předchozího provozu – párku v rohlíku – je v naší bagetě zapečený párek z řeznictví pana Plota. U něj máme jistotu, že je opravdu z masa… Produkty se snažíme nabídnout za přijatelnou cenu, přestože místo jednoho člověka – „výdejníka“ v provozu pracuje i pět lidí zároveň.
Kde a kdy vás můžeme na FIM najít?
Máme otevřeno od pondělí do pátku od 7 do 18 hod. a v sobotu od 7 do 13 hod. Určitě nechceme zavírat zákazníkům před nosem.
Jaké jsou vaše první dojmy z FIMky?
Je to kreativní, voňavé, náročné, ale za tu zpětnou vazbu to stojí.
Co plány do budoucna?
Naší vizí je obměňovat sortiment jídel tak, aby byl stále atraktivní a přitom ne stereotypní.
Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho spokojených strávníků.